ЕНЬОВ ДЕН;

за всяка болест има по една лечебна билка, затова, рано сутринта на 24-ти юни, на Еньовден билкарите от древни времена до наши дни излизат на разсъмване да берат еньовче, здравец и други цъфнали треви, правят от тях венци, през които се провират за здраве и китки, които закачат в дома си. Най-търсено и емблематично за Еньовден е еньовчето. То се смята за цвете на здравето и дълголетието. Сплетено заедно с други билки, събрани на Еньовден, се нарича “еньовска китка”.



стрък от еньовче - Herba Galii veri.
Лечебно действие и приложение: стръковете от еньовче имат диуретично, адстрингентно и противовъзпалително действие. Използва се при стомашно-чревни заболявания, прочиства бъбреците, черния дроб, панкреаса, далака. Мария Требен препоръчва еньовче при заболяване на щитовидната жлеза, действа пикочогонно и спазмолитично. Използва се за терапия на депресия и снемане на нервното напрежение.
Начин на употреба: 1 супена лъжица от билката се залива с 500 мл вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.ерат лековити билки - 77 и половина на брой, с които лекуват и кадят.

No comments:

Post a Comment